Posted on: 14 lutego 2020 Posted by: Redakcja Suplime Comments: 0
Domowe sposoby na przeziębienie u dziecka

W sezonie jesienno-zimowym bardzo łatwo o przeziębienie. Problem ten dotyczy szczególnie maluchów, które nie mają jeszcze dobrze wykształconej odporności. Chodząc do żłobka czy przedszkola spotykają się na co dzień z dużą grupą dzieci, co stanowi doskonałe warunki do rozprzestrzeniania się dla bakterii oraz wirusów. Nie każda infekcja wymaga natychmiast antybiotykoterapii czy stosowania aptecznych leków. W przypadku zwykłego kataru i gorszego samopoczucia wystarczy czasami zastosować domowe sposoby na przeziębienie. Pamiętaj jednak, że choroba może u dziecka rozwijać się bardzo szybko i to co na początku weźmiemy za mało znaczące przeziębienie, ma szansę przerodzić się w poważną infekcję. Trzymaj więc rękę na pulsie, a w przypadku nasilenia się objawów, braku poprawy lub gdy po prostu odczuwasz obawę o zdrowie dziecka, bez zwłoki udaj się do lekarza.

 

Syrop z czarnego bzu

Jednym z popularnych domowych sposobów na przeziębienie u dziecka jest stosowanie syropu z czarnego bzu. Możesz przygotować go samodzielnie zanim rozpocznie się sezon chorób. A jeśli zabrakło Ci czasu lub nie przepadasz za przygotowywaniem zapasów na zimę, kupisz go również w aptece. Nie wolno zapominać, że przy przygotowywaniu soku z czarnego bzu nie wystarczy wycisnąć owoców, a trzeba dodatkowo poddać je obróbce termicznej. Wynika to z faktu, że surowe owoce zawierają takie substancje jak sambunigrynę oraz prunazynę, które mogą spowodować zatrucie. Odpowiednio przygotowany sok jest bezpieczny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Owoce czarnego bzu zawierają mnóstwo korzystnych dla organizmu substancji – witamy C, prowitaminy A, glin, żelazo, potas, sód, wapń, a poza tym także pektyny, garbniki, glikozydy antocyjanowe i kwasy owocowe. Ta zawartość owoców powoduje, że sok z czarnego bzu wykazuje działanie napotne, moczopędne i przeciwbólowe. Ułatwiają organizmowi pozbyć się toksyn. Nie tylko owoce rośliny wykazują właściwości pomocne przy przeziębieniu. W przypadku infekcji stosuje się także napary z kwiatów czarnego bzu. Taki napar ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu, dlatego to najlepszy moment, aby zebrać i zasuszyć kwiaty do domowej apteczki. Oczywiście bez większego problemu kupisz zioła w sklepach zielarskich oraz aptece.

 

Rumianek nie tylko na uspokojenie

Ten popularny kwiatek najbardziej znany jest jako środek kojący nerwy, ale to zaledwie jeden punkt na liście jego zdrowotnych właściwości. Oprócz uspokojenia, bogaty skład kwiatów rumianku oferuje nam również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz antyalergiczne. Sprawia to, że jest to doskonały środek na przeziębienie nawet u bardzo małych dzieci. Rumianek mogą pić już dwutygodniowe maluchy. Dawniej wykorzystywano go także do przemywania oczek noworodkom, chociaż obecnie lekarze zalecają używanie w tym celu zwykłej wody. Napar z rumianku to też skuteczny środek przy dolegliwościach żołądkowych, a jednocześnie na tyle delikatny, że mogą stosować go nawet osoby dotknięte chorobą wrzodową.

 

Domowy syrop z cebuli i miodu na kaszel

Znany od pokoleń syrop z cebuli to jeden z najpopularniejszych domowych sposobów na przeziębienie u dzieci. Występuje w dwóch podstawowych wersjach –  jako syrop z cebuli z miodem lub cukrem. Miód jest lepszym wyborem ze względu na właściwości lecznicze i konsystencję, ale jeżeli nie mamy go pod ręką – śmiało możemy skorzystać z dostępnego cukru stołowego. Aby przygotować domowy syrop , wystarczy pokroić cebulę na plastry lub też w grubą kostkę, a następnie ułożyć ją w słoiku warstwowo, dodając 3-4 łyżki miodu lub też przesypując cukrem. Słoik trzeba dobrze zakręcić, zawinąć w ściereczkę i położyć w ciepłym miejscu np. na kaloryferze. Po pewnym czasie z cebuli wypłynie sok, który po wymieszaniu z substancją słodzącą utworzy syrop. Do słoika można sięgać kilkukrotnie po cebulowy syrop dopóki sok nie przestanie wypływać. Alternatywną metodą pozyskiwania syropu z cebuli i miodu jest gotowanie. W ten sposób można przygotować syrop szybciej. Cebula po obróbce termicznej nie traci swoich zdrowotnych właściwości, ale najbardziej bogata w korzystne substancje jest oczywiście w wersji surowej.

Leave a Comment